EXPO          CONCEPTS & PROTOTYPES          SCENARIOS          INSIGHTS         THE TEAM

Shhh


︎︎︎Milembe Horb / WELLNESS
Over 10 jaar wonen er wereldwijd 2 miljard mensen meer dan vandaag in een grote stad. Dit tempo van stedelijke groei is te vergelijken met de bouw van een stad ter grootte van New York om de zes weken. De steden groeien en de natuur wordt steeds verder weg. Ik neem als voorbeeld weer even New York. Als je daar in het centrum woont moet je uren reizen voor je bij de natuur bent. Uit onderzoeken blijkt dat bepaalde ziektebeelden minder vaak voorkomen bij mensen die in een groene omgeving wonen of daar veel zijn. Voor zuurstof, luchtvochtigheid en vitamine D zijn oplossingen. Maar het mentale gevoel van vrijheid, zorgeloosheid, ontspanning en kalmte, dat de natuur op ons heeft is niet via een apparaat of een pilletje te compenseren. Toch? Wat nou als dit wel zou kunnen? Een eigen stukje groen dat als jij je ogen dicht doet en erin gaat liggen. Het effect van een bos heeft. Je hoort en ziet niemand, de tijd staat stil en je hoeft even niets. Neem de tijd. Je hebt er genoeg van. Je doet er alleen te veel mee. Shhhhhhh ?

 Tijd. Onafhankelijk van hoeveel het is, is er te weinig. De uren, dagen, weken, maanden en jaren; allemaal even vol. Voor iedere vrije minuut hebben we een bestemming.

In onze gedachten zijn we altijd onderweg. We razen maar door en vergeten af en toe even stil te staan. Iedere behaalde doelstelling betekent een nieuwe uitdaging. Een nieuw doel en een nieuwe reden om haast te maken. We hebben er zelfs een gezegde voor ‘Stilstaan is achteruitgaan’. De grootste leugen van onze maatschappij. Ieder wetenschappelijk onderzoek op dat gebied bevestigd dat wanneer we rustig aan doen en ontspannen, onze prestaties erop vooruitgaan.

Tijd is kostbaar, en niet te koop. Je hebt er genoeg van maar doet er te veel mee. Laat de tijd iets met jou doen.

shhh

visie: Iedere woonkamer in de stad kan voelen als een plek diep in de natuur.

Missie: Het effect dat de natuur heeft nabootsen om ontspanning te bieden.

Voor de groene stedeling in 2030 komt RVDK met de ‘SHHH’ het kleed bevat druksensoren.

Wanneer het detecteert dat je erop ligt, geeft het alle elektronische apparaten waarmee jij in verbinding staat met de buitenwereld de opdracht om, zo lang er druk op staat, de verbinding met deze buitenwereld te verbreken. Denk aan verbindingen zoals bluetooth, wifi en (tegen die tijd) 8G, op apparaten als telefoons, televisies, computers, tablets en ook deurbellen. Het geeft je de tijd, rust en ruimte om even met jezelf te zijn, en even niet onderdeel te zijn van het grotere geheel.

Omdat we begrijpen dat iedereen die in een stad woont af en toe behoefte heeft aan een moment alleen in de natuur, waar niemand je hoort of ziet, en iets van je verwacht. Met de SHHH is het mogelijk dat moment te ervaren in je eigen woonkamer. De enige plek waar niets doen en daar lekker de tijd voor nemen de bedoeling is.De kleden worden geknoopt van gerecyclede wol en ieder kleed is dus uniek. De dunne laag druksensoren onder het kleed wordt gemaakt van het elektronisch afval van touchscreen apparaten. Er is een standaardmaat waarop de prijs is gebaseerd, maar het is ook mogelijk een kleed naar wens te laten maken. In een afwijkende maat of groentinten.
More from Milembe Horb
INSIGHT REPORT 2020
Brands and Innovation         Amsterdam Fashion Institute